Pålängeån (Även kallat Åbäcken) är en del av insjöarna Kvarnträsket och Storträsket.

Pålängeån är ett vattendrag i Pålänge By’s utkant i Kalix kommun. Själva Pålängeån är endast 2 km lång och kommer från Storträsket (14 m ö.h.). Men räknar man hela flodområdet och Storträskets källflöden är Pålängeån närmare 2 mil lång. Personligen älskar jag hur vackert naturen har spridit sig över hela området. Du kan nästan se hur naturen andas och ligger dessutom ostört i utkanten av byn i när du åker mot Töre. Det ligger efter Storvägen just innan Nybruket. Du hittar Kvarnträsket och Pålängeån på kartan här.

För den fiskeintresserade erbjuden både Kvarnträsket och Storträsket (Ovanför Kvarnträsket) perfekta omständigheter för sportfiske, själv har jag aldrig haft någon vidare fiskelycka även fast jag vistades många år att med försöka fånga storgäddan som ligger och lurar där någonstans på havets botten ännu. Om du vågar bada så är det varmt i bäcken där vattnet är grunt. Det finns gott om grillplatser om du lyckas fånga några abborrar eller andra delikatesser.

Pålänge Byaförening har släppt en film med Land & Strand som beskriver Pålängeån väldigt bra.

Allra bäst med Pålängeån är nog att fånga det rogivande lugnet av vattnet som flödar och medans man är där fånga ögonblicket med några vackra fotografier som dessa av Lena Isacson.

Vattendrag i Pålängeån

Islossning i Pålängeån

Vattentunneln från Pålängån

[/box]

Pin It on Pinterest

%d bloggare gillar detta: